van het zenuwstelsel

Anatomy en Functie - Van het zenuwstelsel 
 
Chiropractie en het zenuwstelsel 

Het zenuwstelsel is het controle centrum waar men wellicht de slaaf van zou kunnen zijn in plaats van de meester. Men zegt dat het zenuwstelsel 400 miljard impulsen per seconde doorgeeft waarvan veel minder dan één procent het bewustzijn bereiken. Letterlijk miljarden functies per seconde worden georkestreerd zonder dat u hierbij hoeft na te denken. Uiteindelijk is de gezondheid een weerspiegeling van de status van het zenuwstelsel. 

Terwijl het zenuwstelsel een zeer gecompliceerd onderdeel van het menselijke lichaam is, zeker voor een leek, zijn er maar een paar belangrijke punten te begrijpen om inzicht te kunnen krijgen over het hoe en waarom chiropractie werkt. 

Ten eerste, is het misschien handig om het zenuwstelsel te visualiseren als een soort accu die constant prikkels krijgt, energie bewaart en prikkels ook weer uitgeeft. Voldoende prikkels moeten constant binnen komen in de hersenen om te zorgen voor goede functie van deze hersenen. Dit zorgt weer voor voldoende uitgave terug naar de verschillende systemen van het lichaam. 

Ten tweede, de sterkste inkomende prikkels komen vanuit de spieren en daarna, iets minder sterk, vanuit de gewrichten. Het systeem wordt verder gestimuleerd door geluid, licht, warmte en ook het reageren van de evenwichtsorganen bij het bewegen vanwege constant invloed van de zwaartekracht. Verder is de wervelkolom biomechanisch gezien het centrum van het lichaam. Vanwege de ingewikkelde structuur van de wervelkolom en het grootte aantal aangehechte spieren en gewrichten in de wervelkolom is het ook neurologisch gezien de belangrijkste bron voor inkomende prikkels. Elke minuut, elke seconde, door te bewegen, simpelweg adem te halen of door balans te houden onder de zwaartekracht krijgen de hersenen prikkels. Als de rug en bekken scheef staan en veel gewrichten geblokkeerd zijn inclusief verstijfde en verkrampte spieren eromheen, ervaart het zenuwstelsel veel minder prikkels dan zou moeten. Een gezonde rug is dus zeer belangrijk voor een gezond zenuwstelsel. 

Voor baby’s en kinderen zijn de prikkels vanuit rug en nek zeer belangrijk tijdens het ontwikkelings-proces. Dit heeft m.n. in eerste instantie betrekking op de motorische functies. Kinderen kunnen dus problemen krijgen met o.a. de motoriek/balans. Een goede stimulatie naar de hersenen vanuit balans/coördinatie stimulatie resulteert in betere concentratie/geheugen/denkvermogen. Samenvattend gebeurd de volgende opeenvolging: nekblokkades zorgen voor o.a. verzwakte motoriek en balans problemen. Deze verzwakking zorgt later weer voor o.a. zwakkere concentratie/geheugen/denkvermogen. 

Dit is waarom een kind met concentratie of gedrag probleem en nek blokkade of rug als onderliggende oorzak kan hebben. Deze zijn vaak tijdens de geboorte veroorzaakt en verminderen de kans voor het kind om volledig gezond te kunnen zijn. Vaak zijn de resultaten met chiropractie dan ook dat de cijfers op school omhoog gaan en dat het kind zich beter kan concentreren. Dit verklaart ook waarom veel volwassenen een verschil merken in energie, slaapritme, geheugen, concentratie en dergelijke. Deze functies gaan bij een volwassen ook achteruit als resultaat van een slechte rug. 

 

Anatomie van het zenuwstelsel

Zoals reeds gezegd zijn de hersenen is het besturingsprogramma van ons lichaam. Het regelt alle processen binnen het lichaam. Het ontvangt informatie van ons lichaam. Deze informatie wordt in de hersenen verwerkt en een reactie op de informatie wordt weer teruggestuurd naar het lichaam. Bijv. als je hand wordt verbrand, reageren de hersenen door een seintje te sturen naar de spieren in je arm en automatisch trek je je hand terug. De Hersenen voeren miljoenen opdrachten uit, veel tegelijkertijd. Voorbeelden zijn: ons hartritme, hoe men een bal moet gooien, hoe de samenstelling van ons bloed moet zijn hoe men een ledemaat moet weghalen wanneer het is gestoten etc. 
De hersenen slaan veel dingen op, van goede herinneringen tot slechte herinneringen. Associaties worden ook op geslagen zoals er soms bij een bepaalde geur een bepaalde emotie naar boven komt. De hersenen communiceren met het lichaam via het ruggemerg en onze zenuwen. Deze zenuwen communiceren met het eindorgaan, dat kunnen spieren, wervels en organen zijn. De hersenen, het ruggemerg samen met onze zenuwen vormen het centrale zenuwstelsel. Dit centrale zenuwstelsel bestaat uit een motorisch gedeelte en een sensitief gedeelte. Het motorische gedeelte zorgt ervoor dat we kunnen bewegen. Het sensitieve gedeelte zorgt ervoor dat we dingen kunnen ervaren zoals reuk, warmte, kou, smaak, pijn, plezier, etc. Een ander gedeelte van het zenuwstelsel is het autonome, of niet-willekeurige zenuwstelsel. Dit gedeelte van het zenuwstelsel zorgt voor de functie van onze organen en onze dagnacht rimte. Dit wordt weer onderverdeeld in het sympathische en het parasympathische gedeelte. Het parasympathische gedeelte zorgt o.a. voor het verteren van voedsel. Dit is meer in werking ’s nachts. Het sympathische gedeelte is meer in werking bij stress of onze ‘frigth-flight response’. Dit zorgt ervoor dat er bijv. adrenaline vrijkomt zodat we klaar staan om te vluchten. Onze spieren staan op spanning, bloed wordt heftiger rondgepompt naar de spieren, het hart gaat sneller kloppen, onze pupillen vergrootten zich, etc. Bij mensen met veel stress is dit gedeelte hard aan het werk. Dit is tijdelijk ok, maar voor langere periodes zorgt de verhoogde afgifte van adrenaline door de bijnieren, voor problemen bij de organen, zoals verhoogde bloeddruk. Op langere termijn kunnen de bijnieren de verhoogde productie van adrenaline niet meer bolwerken en zullen de bijnieren in ‘oververmoeidheidsfase’ komen. Adrenaline en andere hormonen worden niet meer in goede kwantiteiten geproduceerd, waardoor men slaapproblemen krijgt. Typisch is het wakker worden rond 2 uur ’s nachts en niet meer in slaap kunnen komen daarna.

afbeelding van van het zenuwstelsel
afbeelding van van het zenuwstelsel