Baby's

Baby’s en kinderen: Huilbaby's/Kiss-syndroom

Een huilbaby is iets wat iedere ouder niet verwacht wanneer het kindje geboren wordt. Dit is dan ook zware belasting voor het gezin, wanneer dit wel gebeurt. Vooral als de moeder herstellende is van de zwangerschap en bevalling, heeft zij alle energie nodig voor haar herstel. Er zijn meerdere redenen waarom een baby kan huilen, maar in veel gevallen is er een oorzaak aan te wijzen die in de wervelkolom ligt.

De bovenste nekwervels zijn ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van houding en motoriek. Wanneer deze bovenste nekgewrichten een functiebeperking hebben, kunnen er de volgende problemen optreden: veel huilen, slechte zuig- en slikreflex, het niet nemen van 1 of 2 borsten, darmkrampjes, overstrekken, voorkeurshouding of een totale asymmetrische houding, schedelafplatting, slechte motoriek of het meer bewegen van één kant v.h. lichaam, slecht evenwicht, onhandigheid, allergieën, astma, veel keel- en oorontstekingen. Al deze klachten hoeven niet aanwezig te zijn. Daarom is het belangrijk dat de ouders goed letten op de lig- en zithouding van de baby. Als er verder geen problemen zijn met de baby en er aan de asymmetrische houding geen aandacht wordt gegeven, kunnen verdere problemen erin sluipen. Scheefstanden in de nek worden uiteindelijk gecorrigeerd elders in de wervelkolom en/of in het lichaam. Dit kan binnen enkele weken tot maanden gebeuren. Op latere leeftijd kan dit zorgen voor verminderde motorische capaciteiten zoals onhandigheid, verminderde kennisontwikkeling met o.a. bijv. dyslexie, hoofdpijn, concentratiestoornissen, het niet lekker in vel zitten, ADHD en problemen die hierboven zijn beschreven wanneer zij een baby waren. Al deze problemen kunnen ontstaan omdat juist uit de buurt van de bovenste nekwervels veel lichaamfuncties aangestuurd worden.

 

Waarom ontstaan er problemen/klachten?

Bovenstaande problemen kunnen ontstaan door lange, moeilijke bevallingen waarbij vaak de vacuümextractie en/of tangverlossing wordt gebruikt. Ook keizersneden of een snelle bevalling kunnen problemen geven omdat het te snel ging voor het normale proces of omdat het geen natuurlijke proces was. Daarnaast kan het ook liggen aan een slechte positie die de baby heeft gehad in de baarmoeder. Bij de geboorte van een kind wordt er door de vroedvrouw/kinderarts gecheckt of alles in orde is met het hart, longetjes, temperatuur en de apgar score wordt gecheckt. Omdat de wervelkolom beweeglijkheid bij baby's een specialisatie is, wordt dit stukje niet meegenomen in hun onderzoek.

Omdat de functiebeperkingen voor grotere problemen kunnen zorgen, is het belangrijk dat hier snel naar wordt gekeken. Het liefst binnen het eerste 1.5 jaar, maar nóg beter binnen 2 maanden! Een baby kan echter al een paar uur of dagen na de geboorte behandeld worden. Wanneer je ziet dat bij de baby een schedelafplatting plaatsvindt, is dat een duidelijk teken dat van nek- en schedelblokkades.

afbeelding van Baby's

Wachten of niet wachten met behandelen?

Hoe sneller u erbij bent, des te kleiner het aantal behandelingen. Omdat binnen de eerste 3 jaren het kraakbeen vervormd naar bot, betekent dit, dat wanneer er niets aan deze functiebeperkingen wordt gedaan, deze zich zullen gaan fixeren in de permanente botstructuur van de wervelkolom. Daarom adviseren wij toch om iedere half jaar ter controle te komen. Door het klimmen, klauteren en vallen gebeurt het vaak dat er een scheefstand komt, waar hij/zij in beginsel geen last van heeft.  

 

Een helmpje bij een plat hoofdje. Ja of nee?

Onderzoek laat zien dat het gebruik van helmpjes, weinig helpt in het verminderen van de platheid op de lange termijn. Daarom wordt dit steeds minder geadviseerd, naast het feit dat het een tijdrovend, kostbaar proces is en niet echt fijn voor het kind. Daarbij geeft de helm een nóg grotere belasting op de nek, waardoor blokkades groter kunnen worden en het zenuwstelsel hierdoor minder goed kan aansturen.

Onze gespecialiseerde chiropractoren hebben hun bijscholing in peadatrie gedaan waarbij tevens een groot deel bestaat uit het behandelen van het cranium. Deze specialisatie valt niet binnen de normale opleiding chiropractie.

 

Feiten/Fabels:

een chiropractor kraakt een kindje. Fabel! Een baby heeft gewrichten van kraakbeen, waardoor kraken niet van toepassing is. De chiropractor past alleen hele zachte technieken toe, die niet pijnlijk zijn voor de baby.

 

Een greep uit de research:
(1) research ICPA; ten tijde van de zwangerschap. (2) Heidi Haavik; ontspanning van de bekkenbodemspieren door chiropractie ten tijde van zwangerschap.