Zijn er dingen die ik zelf kan doen om het herstel te versnellen?
 
Ja, iedereen heeft een eigen verantwoording in zijn eigen gezondheid. Bij een goede chemische, emotionele en lichamelijke conditie zal het lichaam sneller herstellen. Is er een belasting in een van de drie bovenstaande, dan zullen klachten sneller terugkomen of zal het langer duren voordat u herstelt bent. 

Verder geven wij iedere 2 weken een lezing waarin wij uitgebreid uitleggen wat wij precies doen, hoe klachten ontstaan, en hoe we deze dus ook kunnen voorkomen. De ervaring leert dat mensen die deze lezing bijwonen, sneller herstellen.

Zijn er dingen die ik zelf kan doen om het herstel te versnellen?

Wordt chiropractie vergoed?
 
Ja, de zorgverzekeraars vergoeden chiropractie vanuit het aanvullende pakket. Chiropractie kunt u in de meeste gevallen vinden onder alternatieve geneeswijze. De hoogte van de vergoedingen lopen echter sterk uiteen. Informeer daarom bij uw zorgverzekeraar naar de vergoedingen of klik hier. Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleent. Check daarom altijd voor de zekerheid uw eigen polis.

Soms komt het voor dat uw bedrijf een sociaal fonds heeft waaruit ziektekosten en dus chiropractie verder vergoed kan worden. De personeelszaken afdeling van uw bedrijf kan hier meer over vertellen.

 

Eigen Risico
 

Het in 2008 ingevoerde eigen risico geldt alleen voor zorg die onder de dekking van de bassisverzekering valt. Chiropractie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket waardoor hiervoor dus géén eigen risico geldt. U ontvangt dus direct de vergoeding zoals die in uw zorgpolis vermeld staat. Ook als u nog geen verdere zorg heeft afgenomen.

Wordt chiropractie vergoed?

Heb ik een verwijsbrief nodig of kan ik rechtstreeks een afspraak maken?
 
Bij de meeste zorgverzekeraars bent u vrij om rechtstreeks een afspraak te maken bij ons. Een enkele zorgverzekeraar vraagt hier echter wel naar. Check uw polis daarom voordat u een afspraak maakt.

Is er een wachtlijst?
 
Nee, wij hebben geen wachtlijsten!!

Is er een wachtlijst?

Wat is het knakje?
 
Binnenin het gewricht zit een vloeistof en door de manipulatie ontstaat er in snelle tijd door het drukverschil een vacuüm luchtbelletje binnen de vloeistof. Wanneer men over een bepaalde grens gaat, dit noemen ze de fysiologische grens van het gewricht, dan knapt het luchtbelletje en dat geeft ‘het knakje’. Het zijn dus geen botten die tegen elkaar aankomen en ‘recht of scheef’ gaan staan. Als u aan uw vinger trekt, komt er ook een knakje uit. Dit wil niet zeggen dat uw vinger rechts staat nu.

Wat is het knakje?

Is de behandeling pijnlijk?
 
Over het algemeen is de behandeling niet pijnlijk. Bij een goede ontspanning als een manipulatie wordt uitgevoerd zal er geen pijn optreden. Wanneer de spieren echter met drukpunten behandeld moeten worden, zal er wat pijn optreden. Dit is dezelfde pijn als bij de fysiotherapeut en zal niet over uw pijngrens heen gaan

Is de behandeling pijnlijk?

Is chiropractie veilig?
 
Ja, want de erkende NCA-chiropractor heeft een 6-jarige opleiding op universitair niveau achter de rug en beschikt over de benodigde medische kennis en vaardigheden. Daarnaast zijn ze verplicht om jaarlijks verplicht om bijscholing te doen om lid te blijven van de NCA. De verschillende technieken zijn geschikt voor jong en oud, maar zullen wel aangepast worden naar aanleiding van de conditie van de persoon.

Is chiropractie veilig?

Kan het manipuleren van een gewricht kwaad
 
Uit onderzoeken blijkt dat het geen kwaad kan met de hoeveelheid die de chiropractor gebruikt. Echter, wanneer er meerdere keren op een dag voor een lange periode gekraakt wordt, kunnen er problemen optreden.

Kan het manipuleren van een gewricht kwaad

Mag ik mijn eigen rug manipuleren?
 
Wanneer er meerdere keren op een dag voor een lange periode gekraakt wordt, kunnen er problemen optreden. Dit is ook de reden dat o.a. het ‘kraken’ van de vingers niet goed is. Degene die dit doen, verliezen na verloop van tijd de ‘gripkracht’. Hetzelfde geld met het ‘kraken’ van de rug. Feit is ook, dat wanneer men dit doet, men ook nog eens in de meeste gevallen het verkeerde segment aan het kraken is. Vaak zit het probleem gewricht zo vast dat je dit zelf niet los kan krijgen. De gewrichten erboven en onder, worden dan in plaats losgemaakt. Dit veroorzaakt hypermobiliteit van deze gewrichten en het originele probleem zit er nog. Dit is dan ook de reden dat het zelf knakken, alleen tijdelijk verlichting geeft, en dat de pijn in de meeste gevallen na een half uur weer terug is.

Mag ik mijn eigen rug manipuleren?

Waarom geeft het zelf manipuleren dan toch verlichting?
 
De reden dat het toch vaak beter voelt na het ‘kraken’ is omdat de spieren een stretch hebben gekregen, waardoor ze meer ontspannen zijn. Dit geeft uiteindelijk de mindere irritatie. De verlichting is echter van korte duur omdat de spieren na verloop van tijd weer aanspannen aangezien het oorspronkelijke probleem nog steeds aanwezig is

Waarom geeft het zelf manipuleren dan toch verlichting?

Ik ben zwanger. Kan ik nog steeds behandeld worden door de chiropractor?
 
Ja, dit is geen probleem. Het is juist erg verstandig om dit te doen om te zorgen dat alles zo optimaal mogelijk functioneert. Het kan de rugklachten tijdens de zwangerschap verminderen. Ook kan het de bevalling vergemakkelijken. Naast deze 2 redenen, is er ook nog voordeel voor de baby zelf. Door een goede doorbloeding vanwege vermindering van spanning en goede zenuwaansturing naar de organen, zal de ongeboren baby meer voeding ontvangen en dus verkleint dit de kans op problemen bij de groei van de baby. Ook vermindert het de kans op stuitliggingen. De behandeling zal wel iets worden aangepast naarmate de buik steeds dikker wordt.

Ik ben zwanger. Kan ik nog steeds behandeld worden door de chiropractor?

Waarom komen mijn klachten weer terug?
 
Wat is nu de reden waarom bij veel mensen na regelmatige behandelingen bij chiropractor, zij het gevoel krijgen dat de klachten steeds vaker terugkomen? Dat komt o.a. door het volgende. De spieren zijn de stabilisatoren van de wervelkolom. Wanneer deze spieren niet sterk zijn is de kans groot dat de wervels bewegingsproblemen gaan vertonen. Het is dus belangrijk dat deze spieren sterk zijn, anders moeten er oefeningen gedaan worden. Dit is ook de reden dat mensen die hun rug goed trainen, veel minder vatbaar zijn voor rugklachten. Zwakke spieren kunnen dus een reden zijn waarom rugklachten steeds terugkeren. Daarnaast kunnen we niet ontkennen dat we ons lichaam gèbruiken en mìsbruiken. Samen met verkeerde bewegingspatronen en de ‘verkeerde ongecontroleerde oeps-beweging’ dragen deze bij aan het risico van het verkrijgen van rugklachten. Wanneer men met chiropractie zorgt voor goed functionerende gewrichten en zenuwstelsel, en zelf een sterke rug creëert, verminderd men het risico op rugklachten. Daarnaast zijn er ook nog de chemische en psychosociale subluxaties (zie gedeelte subluxaties), die voor problemen in ons lichaam en onze wervelkolom zorgen. Wanneer dit niet opgelost wordt, zullen klachten terugkomen. Veelal zullen de klachten een combinatie van bovenstaande redenen zijn.

Waarom komen mijn klachten weer terug?

Ik heb rugklachten? Moet ik mij nu laten opereren?
 
Nee, een operatie moet altijd uw laatste optie zijn. Dit is vanwege het littekenweefsel dat ontstaat wanneer men ergens in gaat snijden. Littekenweefsel heeft altijd een beperkende functie op het gebied waar geopereerd wordt en het kan dus zo zijn dat er na de operatie dezelfde en/of andere problemen ontstaan. Daarnaast is het succes percentage voor operaties in de rug niet altijd hoog wat succes dus niet verzekerd. Ook kunnen de negatieve gevolgen wanneer de operatie fout is gegaan, heel groot zijn. Daarom moet een operatie bij voorkeur uw laatste optie zijn.

Ik heb rugklachten? Moet ik mij nu laten opereren?

Een Hernia? Is opereren mijn enige optie?
 
Nee, in de meeste gevallen niet. In veel gevallen is het beter om eerst andere opties te proberen. Chiropractie haalt hele goede resultaten met dit probleem. Littekenweefsel ontstaat bij operaties waardoor veelal de wervel waarbij geopereerd is een bewegingsbeperking oploopt. Dit zorgt ervoor dat de boven- en onderliggende wervels moeten gaan compenseren. Als gevolg ontstaat er hypermobiliteit waardoor de kans op een hernia op deze niveaus vergroot wordt. Daarnaast wordt er aan de tussenwervelschijf geopereerd, naar het onderliggende probleem wordt vaak niet gekeken. Dit is o.a. een van de redenen dat er opnieuw een hernia ontstaan na verloop van een aantal jaren. Echter, wanneer een hernia in een dermate gevorderd stadium is, waarbij totale uitval van spierkracht, verlies van controle van urineren en seksuele functies uitvallen, zal er z.s.m. een verwijzing naar het ziekenhuis volgen. Opereren is dan uw enige optie!

Een Hernia? Is opereren mijn enige optie?

Wat is het verschil tussen chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie?

Een veelgestelde vraag met een korte uiteenzetting. Een fysiotherapeut werkt op de spieren, een manueel therapeut op de wervels, en een chiropractor op de gewrichten en wervels, spieren en zenuwstelsel. Een chiropractor is géén kraker, maar een specialist op het gebied van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Chiropractoren hebben een 6 jaar universitaire opleiding achter de rug terwijl manuele therapie een deeltijd studie is. Het aantal lesuren actief gevolgd is dus niet te vergelijken 

Wat is het verschil tussen chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie?